Calendaris i rutines per a persones amb TEA

La crisi del coronavirus ha esdevingut un desajust per a tots nosaltres i de ben segur molt significatiu per a les persones amb TEA. Quan es trenquen les rutines, molt possiblement les persones amb TEA degut al seu malestar i ansietat poden desenvolupar conductes disruptives. Tot i això, els infants amb TEA es poden adaptar a noves rutines sempre i quan aquestes siguin clares i entenedores.

Un bon recurs per passar aquests dies de la millor manera és poder anticipar tots els esdeveniments mitjançant calendaris i horaris visuals i establint rutines. T’expliquem com!

Calendaris i horaris visuals

Els calendaris són un suport visual per anticipar a les persones amb TEA allò que succeirà al llarg del dia. És important que els puguem ajudar a autogestionar-se donant-los una estructura temporal que els ofereixi aquesta seguretat mitjançant l’anticipació. Serà interessant evitar les “sorpreses” i establir rutines a través de la planificació amb l’ús dels calendaris i horaris visuals.

Una bona idea és fer un calendari setmanal explicant els dies que caldrà quedar-se a casa, i per altra banda, cada matí es pot establir la rutina d’organitzar el dia a través de pictogrames o imatges reals de les activitats que portarem a terme, així saben què succeirà al llarg del dia.

És important anar retirant les imatges conforme acabem les activitats, perquè l'infant vegi el pas del temps i quina és la següent tasca a realitzar.

Mostra de calendari setmanals del dies que serem a casa

Image

Mostra d’horari visual de les activitats d’un dia

Image

Els horaris poden respondre a les següents preguntes:

Quin dia és avui?

Podeu incorporar els dies de la setmana, ja sigui amb paraula o pictograma i, fins i tot, altres conceptes interessants com el temps que fa.

Quines activitats he de fer al llarg del dia/matí...?

Si us elaboreu el vostre propi material, podeu marcar les diferents franjes del dia diversos colors (ex: matí-migdia-tarda-vespre-nit).

Quanta estona hi he de dedicar?

Cada activitat pot comportar un temps diferent, per tant, si utilitzeu les seqüències d’activitats, aquesta finalitzarà quan acabi la seqüència de tasques. Si no empreu seqüències, podeu fer ús d’alarmes o temportitzadors, o indicar-ho verbalment vosaltres i retirant la imatge corresponent de l’horari.

Quan he acabat?

És molt important que el nen/a entengui quan l’activitat s’ha acabat. Perquè el procés sigui més senzill i comprensible, retirarem la imatge de l’activitat finalitzada de l’horari i la guardarem; de manera que no sigui visual

Si voleu elaborar el vostre propi horari i calendari, podeu aprofitar les eines online que ofereix aquest portal.

Un cop elaborats, només caldrà imprimir-los i estaran llestos per a fer servir cada dia. Si sou més manetes, també podeu retallar i plastificar els pictogrames i crear un suport amb cartolines de colors per fer-ho més amè. Els velcros, celo o blu tak són elements que ens poden anar molt bé per elaborar cada dia l’horari.

Com elaborar el nostre propi calendari?
Com elaborar el nostre horari del dia?
Seqüenciació de tasques

Seqüenciar les activitats de la vida diària ajuda a les persones amb TEA a autodirigir-se i autoregular-se, a més de potenciar la seva autoestima i autonomia.

Aquests són uns bons dies per treballar activitats i afavorir-ne la comprensió i l’execusió pas a pas, us en mostrem uns exemples i alguns accesos a models ja elaborats que podeu utilitzar:

Icones per descarregar

Rentar les mans i anar al lavabo

Parar la taula

Preparar la roba pel dia següent

Rutines generals de cura personal

Autonomia en el bany: cabells, cos i dents

Videoprompting

A més de les seqüències que nosaltres mateixos podem elaborar a través de pictogrames o imatges reals (podeu utilitzar el programa que s’ofereix en aquest portal), també podem utilitzar el recurs del videoprompting. Es tracta de gravar la tasca que volem que aprenguin de forma seqüenciada i clara en diversos passos.  Alguns exemples:

Hàbits d'higiène
Com cordar-se les sabates

En aquestes webs trobareu explicacions (en anglès) de què és el videoprompting, per si voleu saber-ne una mica més:

Propostes de cançons referents d'anticipació

La música és una estratègia facilitadora i complementària d’anticipació, juntament amb els calendaris i horaris. A l’escola, utilitzem cançons o músiques referents d’activitats per anticipar activitats concretes. Us agrada la idea? Us pot ser útil a casa?

És molt important que si inicieu l’ús de les músiques referents, mantingueu sempre la mateixa cançó per cada activitat. Serà la repetició d’aquesta tasca la que instaurarà aquest bon hàbit d’anticipació en els vostres fills i filles i facilitarà la comprensió de la successió de tasques al llarg del dia.

 Consells i informacions d'interès: